Zonwerende coating

Zonwerende coating – Ultraviolet (afgekort uv, ook wel ultraviolette straling of uv-licht genoemd) is elektromagnetische straling net buiten het deel van het spectrum dat met het menselijk oog Zonwerende coatingwaarneembaar is. De golflengte van ultraviolette straling ligt tussen 10 en 400 nanometer, dus ‘voorbij het violet’, wat ook de letterlijke betekenis is van ‘ultraviolet’. Doordat ultraviolet licht een kortere golflengte heeft dan zichtbaar licht, is het energierijker; het kan zelfs het ionisatiepotentiaal van organische moleculen bereiken en daarmee chemische reacties in gang zetten. Dat is tevens de reden dat een (overmaat van) ultraviolette straling schadelijk is voor vele organismen (waaronder de mens).

Zonwerende coating – UV stabiele coating

UV heeft dus veel invloed op zijn omgeving. Ook de verf/coating industrie heeft hier al sinds oudsher mee te maken. UV- licht doet de lak- en coating op ten duur verkleuren. Vooral de lichtere kleuren vergelen door de ultraviolette straling.  Bij de 2-componenten polymeren wordt er vaak gebruik gemaakt van een isocyanaat. Deze kan of aromatisch of alifatisch zijn.  De koolwaterstof verbindingen verschillen hierbij in samenstelling.

  • De aromatische is niet 100% UV vast. Een aromatische coating is relatief goedkoop en is in veel gevallen daarom een prima keus.
  • Een alifatische coating wordt pas ingezet wanneer er er sprake is van constante blootstelling aan UV-licht. Wordt vaak gebruikt als verzegeling van een aromatische coating

Voor een algemeen overzicht ga naar de verschillende kunststof coating toepassingen. Voor meer informatie kunt u contact met ons op nemen. Ga naar onze facebook pagina voor de laatste updates.

 

 

Facebooktwitterlinkedinmail