Kwast en Roller


Applicatie met Kwast

Een kwast bestaat uit samengebonden vezels waarmee een verf, coating en/of een primer op een voorwerp/oppervlakte kan worden aangebracht. Van origine bestaat een kwast uit haar van dieren (varkenshaar, dassenhaar) of uit plantaardige vezels.

Tegenwoordig worden veelal kunststofvezels gebruikt. Dit is een vooral een betaalbaarder alternatief. Een kwast bestaat uit een steel met op het uitende haren waarin de verf of coating wordt vast gehouden. De meeste kwasten zijn rond, maar er zijn ook platte of blokvormige kwasten. Het gebruik van kwast en/of rollers wordt toegepast in die gevallen dat het oppervlak of de omgeving niet geschikt is om te spuiten.kwast

Welke kwast wordt gebruikt wordt mede bepaald door de soort verf en/of de ondergrond. Vooral voor 2 componenten verven is dit erg belangrijk. Bij niet geschikte kwasten kunnen namelijk de haren loslaten. Tevens is bij het aanbrengen de laagdikte belangrijk omdat bij te lage laagdiktes er dekkingsproblemen, glansverlies of onthechting ontstaat.

Bij professionele kwasten zie je vaak een touwtje om de haren zitten. Goed schilderwerk wordt mede bepaald door de lengte van de haren. Bij intensief gebruik zullen de haren slijten en dus langzaam korter worden. Door één of meerdere wikkels van het touwtje af te draaien krijgen de haren weer hun oorspronkelijke lengte.

Applicatie met Roller

De verfroller is een gebogen stalen beugel met handvat waarop een rol geklikt kan worden. Door middel van rollen kan de verf/coating en/of een primer op een object/ oppervlak worden aangebracht. Er zijn meerdere soorten; schuimrubber-, schuimplastic-, vacht-, mohair- en structuurrollers, ieder met eigen specifieke eigenschappen.

Door de roller in een (verf)bakje met verf/coating te drenken en heen en weer te rollen wordt de verf/coating gelijkmatig over de roller verdeeld. Door het vervolgens over het roller met verfbakoppervlak heen en weer te rollen kan een voorwerp of oppervlakte geverfd worden. Dit is op vlakke ondergronden een snellere methode dan het werken met een kwast. Het gebruik van kwast en/of rollers wordt toegepast in die gevallen dat het oppervlak of de omgeving niet geschikt is om te spuiten.

Ook bij het gebruik van een roller, moet de juiste roller voor het soort verf/coating gebruikt worden. Bij het gebruik van twee componenten producten is dit heel essentieel. Niet geschikte rollers kunnen namelijk haren loslaten of oplossen in de verf. Tevens is bij het aanbrengen de laagdikte belangrijk omdat bij te lage laagdiktes er dekkingsproblemen, glansverlies of onthechting ontstaat.

Applicatie met kwast en roller heeft een aanbreng rendement van 100%. Daarnaast ontstaat er geen rond hangende nevel zoals bij het conventioneel spuiten. Daarom is het nog steeds in veel gevallen een goede keuze om een coating met een roller aan te brengen. Nadelen blijven de langere werktijden en de zgn rolstrepen.

Voor een algemeen overzicht ga naar de verschillende kunststof coating toepassingen of werkgebieden. Voor meer informatie kunt u contact met ons op nemen. Ga naar onze facebook pagina voor de laatste updates.

Facebooktwitterlinkedinmail