Polyurea


Wat is Polyurea?

Polyurea is een type elastomeer dat wordt gevormd door een reactie tussen een Isocyanaat  (component-A) en een polyol(component-B) via de zgn Step en growth Polymerisatie .

Het isocyanaat kan aromatisch of alifatisch van aard zijn. Het kan een monomeer zijn, een polymeer , of een variant van isocyanaten  en een quasi – pre-polymeer of een pre- polymeer.

 Een Polyol en bestaat uit een typische basisformulatie:

  • basis polyolen (reactie met isocyanaten)
  • katalisatoren regeling van reactiesnelheid)
  • stabilisatoren (regeling van celstructuur)
  • vlamvertragers (beïnvloeding van het brandgedrag)
  • blaasmiddelen (schuimvorming) 

Het woord polyurea is afgeleid van Het Griekse woorden πολυ- – poly-  Wat betekent “velen”; en ουρίας – urea wat betekent “om te plassen”. Deze laatste term verwijst naar de stof ureum wat in urine zit,. Ureum of carbamide is een organische verbinding. Dit molecuul heeft twee amine-groepen. De Ureum verbinding komt uiteindelijk tot stand doordat de amines reageren met een verzameling isocyanaten, Een zeer ingenieus proces. 

polyurea

Ontwikkeling Polyurea…. In het kort….

Polyurea  en polyurethaan, co-polymeren werden begin jaren 60 voor het eerst ingezet voor het produceren van Spandex. Een product wat veel sterker bleek dan normaal rubber. In de begin jaren 90 kwam uiteindelijk de 2- componenten polyurea tot stand. De snelle reactietijd en relatief hoge vocht tolerantie maakte het uitermate geschikt voor grote oppervlak projecten.  Met een juiste oppervlaktebehandeling hecht het nagenoeg op alle soorten ondergrond zoals beton, staal, metaal, hout, rvs, aluminium, polyester ect.

Ingezet in de verschillende sectoren:

Afwerking in nevelstructuur of juist glad. Sommige polyureas bereiken treksterktes van 6000 PSI bij een rekvermogen van meer dan 500%. En door de  snelle droogtijd zijn meedere lagen aan te brengen. Hierdoor zijn laagdiktes van over een centimeter niet ongebruikelijk.

Al deze specificaties bij elkaar maken polyurea nog steeds een revolutionair product. In  vele opzichten niet te vergelijken met een polyurethaan, epoxy of polyester

Polyurea voordelen:

Voordelen op een rij:

Voor een algemeen overzicht ga naar de verschillende kunststof coating toepassingen. Voor meer informatie kunt u contact met ons op nemen. Ga naar onze facebook pagina voor de laatste updates.

<< Terug

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail