Airless


Airless spuiten

Bij airless spuiten wordt de verf door een zeer kleine opening geperst, waarbij door de hogeAirless druk de verf in minuscule deeltjes verdeeld wordt. De spuitopening varieert van .005 inch tot .099 inch (0,13 mm tot 2,5 mm) en de druk loopt van 120 tot 500 bar.

Vanwege de hoge vloeistofdruk bij airless spuiten kan de verf met grote snelheid aangebracht worden. Voor het spuiten is geen of weinig verdunning nodig, dus kan een veel grotere laagdikte bereikt worden. Daarnaast is door het ontbreken van een luchtstroom is de terugslag veel minder.

De voordelen van airless boven conventioneel spuiten:

  • Hogere snelheid
  • Slechts één slang nodig
  • Hogere laagdiktes mogelijk
  • Geen gevaar van schuim in de verflaag
  • Minder nevel

Airless-installatie

De airless pomp zuigt de verf op en perst deze onder hoge druk naar het pistool. De drukken welke bereikt worden hangen af van de soort en het type pomp en kunnen oplopen tot 500 bar.

De voornaamste onderdelen van een airless-installatie:Airless

airless pomp
hogedrukslang
airless-spuitpistool

De meest gebruikte pompen zijn de zogenaamde plunjerpompen of zuigerpompen en worden over het algemeen met lucht aangedreven. Deze pompen zijn verkrijgbaar in verschillende overbrengverhoudingen, bijvoorbeeld 28:1, 32:1 en 48:1, 66:1 en 73:1.

De verhouding geeft aan met welk getal de (aanstuur) luchtdruk op de luchtmotor vermenigvuldigd moet worden om de verfdruk te berekenen. Zo geeft een 30:1 pomp, met een stuurdruk van 6 bar, een verfdruk van 6 x 30 = 180 bar.

De overbrengverhouding wordt bepaald door de verhouding tussen oppervlak luchtzuiger (van de luchtmotor) en oppervlak verfzuiger.

Airless heeft een aanbreng rendement van rond de 60%. En het is bovendien mogelijk om dikkere verf te verspuiten met een lager oplosmiddelgehalte. (bron: arbocatalogus)

Voor een algemeen overzicht ga naar de verschillende kunststof coating toepassingen of werkgebieden. Voor meer informatie kunt u contact met ons op nemen. Ga naar onze facebook pagina voor de laatste updates.

Facebooktwitterlinkedinmail